Use Of Lucilia Cuprina Wiedemann (1830) Larvae For Detection Of Heroin Metabolites And Identification Of Host Dna - Ishak, Nooratiny (2016)
Kajian ini dijalankan untuk mengkaji keberkesanan larva peringkat 3 Lucilia cuprina Wiedemann (1830) dalam analisis toksikologi untuk mengesan metabolit heroin dengan menggunakan aplikasi GCMS dan dalam analisis molekul dengan menggunakan Cytochrome b gen (mtDNA) untuk mengenalpasti jujukan DNA daging kerbau cincang (yang telah digunakan sebagai bahan eksperimen dalam kajian ini) tanpa heroin. Kajian yang dilakukan juga menyiasat kesan heroin kepada tempoh kitaran hidup Lucilia cuprina. Selepas itu kaedah yang dibangunkan ini digunakan dalam kes-kes forensik untuk mengkaji keberkesanan kaedah tersebut dalam mengendalikan kes-kes forensik manusia dan haiwan. Analisis toksikologi yang dilakukan ke atas larva peringkat 3 telah memberi keputusan morfin, iaitu metabolit heroin. Heroin yang telah dicampurkan bersama dengan daging kerbau cincang (Bubalus bubalis, Linnaeus, 1758) di dalam kepekatan yang berbeza telah mempercepatkan pertumbuhan larva L. cuprina berbanding dengan larva pada daging kerbau cincang tanpa heroin yang mempunyai pertumbuhan yang lebih panjang. Analisis molekul yang dijalankan pada sistem usus larva peringkat 3, berjaya mengamplifikasi jujukan DNA daging kerbau cincang iaitu Bubalus bubalis.