Evaluation Of Cader Ict Programme And Cader Ict Support System Management On Teachers Ict Proficiency - Ahmad Ramadneh, Nayel Musallam (2016)
Kajian ini menilai program TMK CADER dan sokongan sistem TMK CADER terhadap sistem pengurusan terhadap penguasaan TMK guru. Penyelidik mengkaji kandungan program TMK CADER sistem sokongan TMK dan kemahiran ICT guru-guru sains 'yang dikehendaki oleh Kementerian Pelajaran. Perbincangan dalam kajian ini adalah berdasarkan kepada rangka kerja teori modal sosial, teori modal manusia dan model Dunn. Teori-teori dan model ini amat sesuai untuk kajian ini kerana dapat memberi kefahaman kepada para pembaca berkenaan program TMK CADER dan sokongan sistem pengurusan TMK CADER terhadap penguasaan profisiensi TMK ICT guru untuk dinilai. Seramai 15 orang responden telah terlibat dalam kajian kualitatif yang terdiri daripada pengurus dan jurulatih dari CADER, pengurus dan penyelia daripada Kementerian Pelajaran Jordan. Bagi kajian kuantitatif, seramai 254 responden telah digunakan. Mereka terdiri daripada guru-guru sains di sekolah-sekolah menengah yang mempunyai diploma dan juga datang daripada empat buah negeri di Jordan seperti Amman, AL-Zarqa, Al Balqa dan Madaba.