Effects Of Gibberellic Acid, Proline And Humic Acid On The Growth, Yield And Chemical Composition Of Two Zea Mays L. Cultivars (Baghdad-3 And Fajir-1) - Saddon Ibrahim, Nagham (2016)
Tanaman jagung atau Zea mays dianggap sebagai salah satu daripada bijirin utama yang dimakan oleh manusia di seluruh dunia. Permintaan untuk jagung telah meningkat secara mendadak dan menerima banyak perhatian kerana kepentingannya dari segi ekonomi dan penggunaan. Oleh itu, kajian ini dijalankan untuk mengkaji kesan asid gibberellik, proline dan asid humik, dan kesan sinergi mereka terhadap pertumbuhan, hasil dan komposisi kimia dua kultivar Zea mays L. di Iraq, iaitu Baghdad-3 dan Fajir-1. Suatu ujikaji lapang dilakukan ke atas tanah liat gembur dari bulan Mac hingga Julai 2014 di stesen penyelidikan Ghlibia, Diyala, Baghdad. Satu Reka Bentuk Blok Lengkap Rawak (RCBD) yang terdiri daripada 18 rawatan telah dijalankan untuk setiap kultivar jagung dan setiap rawatan diulang sebanyak tiga kali. Rawatan tersebut telah dijalankan dengan asid gibberellik (0, 100, dan 200 mg/l), proline (0, 100, dan 200 mg/l) dan asid humik (0 dan 2.4 g/l). Daun-daun tumbuhan telah disembur sebanyak dua kali dengan asid gibberellik dan proline. Aplikasi pertama adalah semasa peringkat selepas percambahan 4-6 daun, manakala aplikasi kedua adalah pada awal peringkat berbunga.