Translation Of Explicit Quranic Proverbs And Their Rhetorics Into English - Khalaf, Muthana Hameed (2016)
Menterjemah peribahasa Al-Quran dan ungkapan retoriknya merupakan tugas yang paling mencabar bagi penterjemah dan sarjana linguistik kerana ia memerlukan usaha selanjutnya untuk menghasilkan semula kata-kata Allah dengan seberapa tepat dan benar yang mungkin. Kajian ini ialah satu kajian perbandingan antara empat versi terjemahan Al-Quran dalam bahasa Inggeris yang melibatkan perspektif linguistik, sastera dan translasi untuk mencerminkan kreativiti dan retorik peribahasa Al-Quran. Metodologi kajian menunjukkan bahawa Kajian ini adalah satu usaha yang baru dalam bidang penyelidikan penterjemahan. Peribahasa al-Quran terdiri daripada empat komponen iaitu; (1) The Proverbed-to (2) The proverbed (3) Ciri peribahasa Al- Quran dan (4) Unsur Peribahasa Al-Quran. Komponen-komponen peribahasa Al-Quran ini merupakan sumber dan pencapaian utama dalam menyediakan huraian yang tepat tentang peribahasa Al-Quran yang dikaji. Keempat-empat komponen ini telah dikenal pasti dan dianalisis dari perspektif linguistik dan retorik berasaskan jenis QP-Mathal iaitu, peribahasa yang berunsurkan pepatah, peribahasa yang berunsurkan metafora, peribahasa yang bertemakan analogi dan peribahasa brachylogy. Data telah dikaji dan dianalisis berdasarkan teori Abdul Raof (2006), Saghir (1992) dan Delisle (2013).