Factors Influencing Data Quality Of The Public Sector Accounting Information System In Indonesia - Muliyani, Muliyani (2016)
Laporan kewangan yang berkualiti tinggi adalah penting untuk meningkatkan ketelusan dan akauntabiliti pengurusan kewangan di kalangan Kerajaan Pusat Indonesia (LKPP). Walau bagaimanapun, bukti menunjukkan bahawa kualiti sistem maklumat perakaunan (AIS) negara masih tidak memuaskan. Laporan audit yang dikeluarkan oleh Lembaga Audit Indonesia (BPK) menunjukkan bahawa laporan kewangan yang dikemukakan oleh LKPP gagal memperoleh pendapat yang tidak berkelayakan dari tahun 2004 hingga 2015. Kajian-kajian terdahulu telah mengenal pasti beberapa kelemahan sebagai punca kualiti pelaporan yang rendah, namun, kajian-kajian tersebut hanya tertakluk kepada konteks kerajaan tempatan dan menghadapi kelemahan dari segi saiz sampel kecil. Objektif pertama kajian ini adalah untuk mengenal pasti faktor-faktor yang mempengaruhi kualiti data (DQ) AIS dalam sektor awam Indonesia. Kajian ini juga mengkaji sama ada terdapat jurang di antara prestasi sebenar faktor-faktor yang mempengaruhi kualiti data AIS berbanding dengan persepsi terhadap kepentingan faktor-faktor berkenaan di kalangan kakitangan dalam unit kerja. Populasi kajian ini ditakrifkan sebagai kesemua kakitangan yang terlibat dalam penyediaan maklumat SAI (Sistem Perakaunan Institusi) di Lembaga Pengajian Tinggi (DIKTI).