Penilaian Kesesuaian Tanah Untuk Penempatan Berdasarkan Fizikal Persekitaran, Bencana Dan Implikasi Sosial Di Banda Aceh, Indonesia - Rusdi, Muhammad (2016)
Kajian untuk menilai kesesuaian tanah berdasarkan aspek fizikal persekitaran, bencana dan implikasi sosial bagi kawasan penempatan telah dijalankan di Banda Aceh, Indonesia. Kajian ini bertujuan untuk mengenal pasti aspek fizikal persekitaran yang asas untuk kawasan penempatan dan lokasi kawasan penempatan yang berisiko dilanda bencana. Selain itu, tahap kesedaran, alasan dan persepsi penduduk yang menduduki kawasan penempatan yang terdedah kepada bencana turut dikaji. Pada akhir kajian, cadangan pelan yang dapat digunakan untuk mengurangkan risiko bencana turut dikemukakan. Penilaian kesesuaian tanah ini dijalankan menggunakan sistem Food and Agriculture Organization (FAO) manakala data ruangan dianalisis menggunakan Geographic Information System (GIS). Hasil analisis aspek fizikal persekitaran mendapati bahawa seluruh Banda Aceh adalah bersesuaian untuk dijadikan kawasan penempatan. Namun begitu, berdasarkan analisis bencana, didapati bahawa 54% daripada luas keseluruhan Banda Aceh adalah tidak sesuai untuk kawasan penempatan (berisiko), dan 29% daripadanya adalah kawasan yang berisiko sangat tinggi untuk dilanda bencana.