Equality Of Educational Opportunities In Access To University Education: A Case Of Policy Implementation In Sokoto State, Nigeria - Salihu, Muftahu Jibirin (2016)
Tujuan utama kajian ini adalah untuk mengkaji pelaksanaan dasar ke arah kesamaan peluang pendidikan yang memberi tumpuan kepada konteks pendidikan tinggi di Sokoto State, Nigeria, dengan perhatian khusus kepada isu capaian kepada pendidikan universiti. Selaras dengan matlamat utama ini, kajian ini melihat beberapa isu yang berkaitan dengan pelaksanaan dasar ke arah capaian kepada pendidikan universiti. Ini termasuk pandangan para pembuat dan pelaksana dasar terhadap dasar kemasukan universiti yang sedia ada, keadaan amalan pelaksanaan dasar dalam menangani isu ini, pandangan tentang amalan polisi lain, cadangan untuk perubahan atau penambahbaikan kepada dasar sedia ada dan pelaksanaan dasar berkaitan capaian kepada pendidikan universiti. Kajian ini menggunakan pendekatan kualitatif untuk mendapatkan pemahaman yang mendalam tentang isu yang dikaji dengan menggunakan temubual separa berstruktur dan analisis dokumen dasar sebagai cara untuk mendapatkan data dan maklumat yang berkaitan kajian ini. Para peserta kajian telah dipilih secara bertujuan terdiri daripada beberapa individu dari organisasi yang bertanggungjawab dalam proses pembangunan dan pelaksanaan dasar-dasar dalam sistem pendidikan tinggi Nigeria.