The Effectiveness Of Oral Appliance In Comparison With Continuous Positive Airway Pressure In The Treatment Of Obstructive Sleep Apnoea: A Randomised Clinical Trial - Elsherbiny, Momen Zaky Elsayed (2016)
Satu kajian klinikal rawak berbentuk selari telah dijalankan di Institut Perubatan & Pergigian Termaju (IPPT) Universiti Sains Malaysia (USM) untuk menentukan keberkesanan aplians oral (OA) berbanding dengan tekanan udara positif berterusan (CPAP) dalam rawatan apnoea tidur obstruktif. Pesakit yang dirujuk dari Klinik Telinga, Hidung & Tekak telah disaring untuk kelayakan menyertai kajian. Selepas mengambilkira semua kriteria kemasukan dan pengecualian, seramai 40 orang pesakit telah diambil dan dibahagikan secara rawak kepada dua kumpulan rawatan; 19 orang pesakit dalam kumpulan CPAP dan 21 pesakit dalam kumpulan OA. Namun, seorang orang pesakit daripada setiap kumpulan tidak meneruskan kajian, menjadikan jumlah keseluruhan peserta kajian seramai hanya 38 orang, 18 orang pesakit dalam kumpulan CPAP dan 20 pesakit dalam kumpulan OA. Ujikaji telah mengambil masa selama sebulan yang mana Indeks Apnoea/Hypopnea, ketepuan oksigen nokturnal minima (MinO2) dan ketepuan oksigen purata (MeanO2) telah direkodkan sebelum dan selepas rawatan bagi kedua-dua kumpulan pesakit dengan menggunakan polisomnografi sepanjang malam. Skala Mengantuk Epworth (ESS) dan Indeks Kualiti Kehidupan Apnoea Tidur Calgary (SAQLI) versi Bahasa Melayu telah diberikan kepada pesakit sebelum dan selepas rawatan, masing-masing untuk menilai perubahan-perubahan dari segi rasa mengantuk pesakit pada siang hari serta kualiti kehidupan yang berhubungkait dengan kesihatan.