Production Of Acetic And Butyric Acid From Treated Leachate By Clostridium Butyricum Ncimb 7423 In Stirred Tank And Membrane Reactor - Othman, Mohd Firdaus (2016)
Bahan larut lesap merupakan cecair tercemar yang terhasil daripada tapak pelupusan, yang meninggalkan kesan yang buruk kepada alam sekitar. Kajian ini tertumpu kepada biopenukaran bahan larut lesap terawat kepada asid asetik dan asid butarik oleh Clostridium butyricum NCIMB 7423 dan bertujuan untuk menyelesaikan masalah rawatan bahan larut lesap, pada masa yang sama menghasilkan produk bernilai tambah daripada rawatan tersebut. Bahan larut lesap telah diambil dari tapak pelupusan Pulau Burung (PBLS) dan diprarawat dengan menggunakan batu kapur untuk membuang asid lemah meruap. Dua jenis pelarasan dibuat terhadap bahan larut lesap sebelum penapaian, iaitu diubah berdasarkan keperluan oksigen biologi (BOD) dan diubah berdasarkan jumlah karbohidrat. Bioreaktor tangki teraduk (STR) dan bioreaktor membran digunakan dalam penapaian oleh C. butyricum NCIMB 7423 dengan pH 6.5 dan suhu 37°C. Media sintetik dengan kondisi yang sama digunakan sebagai tanda aras, dan bahan larut lesap yang tidak dilaraskan digunakan sebagai kawalan. Penapaian STR media sintetik menunjukkan produktiviti asid asetik, asid butarik, CO2 dan H2 yang masing-masing 0.46, 0.67, 8.24, dan 0.001 g/L/j dengan 91.3% pemulihan karbon. Bagi penapaian STR bahan larut lesap tanpa penyelarasan, produktiviti asid asetik, asid butarik, CO2 dan H2 adalah masing-masing 0.00, 0.004, 0.39 dan 0.0009 g/L/j dengan 38.9% pemulihan karbon.