Multipath Cluster Based Routing Protocol For Non-Uniform Node Density Mobile Ad Hoc Networks - Mohammed Mahdi, Mohammed Abdo (2016)
Rangkaian sementara bergerak (Mobile Ad Hoc Networks, MANET) merupakan suatu kumpulan nod bergerak yang boleh berkomunikasi bersama tanpa memerlukan sebarang infrastruktur tetap dan pengurusan terpusat. MANET begitu popular dalam keadaan ketiadaan lokasi infrastruktur komunikasi tetap, seperti tapak bencana alam atau medan perang. Ketumpatan nod bergerak yang berbeza daripada satu subkawasan dengan subkawasan yang lain didefinisikan sebagai ketumpatan nod tidak seragam. Komunikasi di antara nod dalam rangkaian ketumpatan nod tidak seragam berdepan dengan cabaran keterikatan yang rendah, yang memungkinkan nod lebih rentan atau suseptibel untuk terputus pautan. Keadaan tersebut akan memberi impak terhadap kualiti perkhidmatan (quality of service, QoS) dalam rangkaian. Secara tipikal, ketumpatan nod tidak seragam boleh mempengaruhi prestasi rangkaian.. Sebagai contoh, nisbah penghantaran paket dijangka tinggi dalam subrangkaian ketumpatan tinggi dan rendah dalam subrangkaian ketumpatan rendah. Tesis ini mncadangkan Kluster Berbilang Laluan berdasarkan Protokol Penghalaan (MPCBRP) untuk mengesan masalah keterkaitan yang rendah dalam rangkaian ketumpatan nod tidak seragam dan untuk menambah baik QoS bagi MANET.