Attitude Of Communities Towards Community Oriented Policing (Cop) Development And Implementation In Pulau Pinang - Hassan, Mohammad Mujaheed (2016)
Kepolisan Masyarakat (COP) adalah jambatan yang membolehkan masyarakat dan agensi-agensi penguatkuasaan undang-undang untuk berkomunikasi, bekerjasama untuk membina kehidupan masyarakat yang selamat dan prihatin. Kerajaan Malaysia telah cuba untuk memperuntukkan lebih banyak sumber ke arah memerangi jenayah dan mewujudkan lebih banyak agensi untuk mengkaji semula sistem peraturan dan tatakelakuan polis dengan menyiasat berpandukan aduan orang awam. Pada suku tahun kedua (2), tahun 2007, kerajaan telah memperkenalkan perlaksanaan Kepolisan beroreintasikan Masyarakat melalui rancangan Lima (5) tahun (2007-2011) PDRM di Malaysia. COP datang dengan satu set cabaran yang unik. Ia mengurangkan jenayah dengan melibatkan masyarakat itu sendiri sebagai rakan kongsi memerangi jenayah dan bukannya bergantung kepada penguatkuasaan undang-undang yang agresif semata-mata sebagai satu-satunya penyelesaian kepada masalah yang dihadapi oleh masyarakat. COP adalah kepercayaan bahawa dengan bekerjasama, polis dan masyarakat boleh mencapai apa yang tidak boleh dicapai bersendirian. COP melibatkan pengkajian dan pengstrukturan semula sistem kepolisan. Justeru, tujuan kajian ini dibuat adalah; (i) untuk mengukur keberkesanan perlaksanaan COP; (ii) untuk menyiasat tindak balas masyarakat ke arah pelaksanaan COP; dan (iii) untuk menyiasat kesan pelaksanaan COP kepada peranan masyarakat. Dalam usaha untuk mencapai objektif kajian.