Effects Of Selective Dietary Prebiotics And Probiotics On Growth And Health Status Of Snakehead (Channa Striata) Fingerlings - Munir, Mohammad Bodrul (2016)
Pembenihan ikan haruan yang dilakukan secara berterusan telah memberikan beberapa masalah misalnya kemerosotan kualiti air dan wabak penyakit terhadap ikan. Sejak kebelakangan ini, penyakit yang dihadapi oleh ikan telah di atasi melalui penggunaan antibiotik yang mengakibatkan mikro yang resistan kepada mikrob, pengurangan mikrobiota dalam ekosistem gastrik (GI) termasuk pengumpulan sisa antibiotic di dalam otot ikan dan menyebabkan ia tidak sesuai untuk dimakan oleh manusia. Untuk mengatasi masalah ini, satu pendekatan yang menggunakan pendekatan pemberian pemakanan baru menggunakan prebiotic dan probiotic telah dikaji. Kajian ini dijalankan untuk menilai kesan pengambilan makanan tambahan prebiotik dan probiotic ke atas tumbesaran anak ikan Channa striata untuk mengurangkan masalah di dalam sistem akuakultur dengan cara berterusan. Eksperimen ini melibatkan pemberian permakanan yang mengandungi β-glucan, Galakto-oligosakarida (GOS), Mannan-oligosakarida (MOS), yis hidup (Saccharomyces cerevisiae) dan serbuk LBA (Lactobacillus acidophilus) untuk tempoh 16 minggu (Fasa 1) diikuti dengan pemakanan yang tidak menggunakan bahan tambahan selama 8 minggu (Fasa 2). Kajian ini telah dibahagikan kepada dua fasa untuk menentukan keupayaan benih C. striata untuk mengekalkan manfaat yang diperolehi selepas pengambilan makanan tambahan ini dalam tempoh yang ditetapkan. Kumpulan 800 ikan (22.40g+0.06) secara duplikat diberi enam olahan yang berbeza, iaitu 3 jenis prebiotics- 0.2% β-glucan, 1% GOS, 0.5% MOS dan 2 probiotik - 1% yis hidup, 0.01% serbuk LBA dan diet kawalan (tanpa makanan tambahan).