The Influence Of Technologies, Organizational Capabilities, And People On Organizational Performance In Electronic Manufacturing Industry. - Mohd Ali, Mohamed Fadzil (2016)
Pengajian ini mengaplikasikan teori sumber (RBV) dan teori kebolehupayaan dinamik untuk menangani masalah prestasi organisasi di dalam konteks industri perkilangan khususnya sektor elektrik dan elektronik. Bertepatan dengan teori yang digunakan, pemilihan sumber yang diadaptasikan berpandukan daripada model I-TOP yang diperakui mampu memastikan kejayaan sesebuah syarikat. Pengajian ini tidak hanya tertumpu pada prestasi syarikat di dalam keadaan biasa, malahan ia melampaui lebih dari itu dengan mengkaji bagaimana sesebuah syarikat dapat mengekalkan prestasi dalam keadaan persekitaran yang dinamik dan perubahan tidak terjangka. Pengurusan syarikat ketika keadaan tidak terjangka dan kehadiran pesaing boleh menggangu gugat prestasi sesebuah syarikat. Dengan memperkenalkan ketangkasan (agility) strategik di dalam sektor perkilangan, ia mampu memastikan kejayaan sesebuah syarikat boleh dicapai walaupun keadaannya terdedah kepada persekitaran yang dinamik. Thesis ini akan mengenalpasti pengaruh sumber antaranya: teknologi, kebolehupayaan organisasi, dan modal insan terhadap prestasi organisasi dan juga kesan ketangkasan strategik ketika keadaan suasana perniagaan yang dinamik dan perubahan tidak dijangka. Data yang di perolehi daripada kajian ini, dianalisa dengan teliti menggunakan kaedah persamaan struktur pemodelan (SEM).