The Clinical Outcome Evaluation On The Atrial Fibrillation Patients Receiving Warfarin For Secondary Stroke Prevention In The Medication Therapy Adherence Clinic In Serdang And Seremban Hospitals - Mochamad Djunaedi, Mochamad Djunaedi (2016)
Di Klinik Kepatuhan Terapi Ubat-ubatan (Warfarin-MTAC), ahli farmasi perlu memainkan peranan dalam pasukan kesihatan pelbagai disiplin untuk meningkatkan kepatuhan pesakit bagi mencapai matlamat terapi warfarin. Matlamat utama kajian ini adalah untuk menilai keberkesanan perundingan ahli farmasi dalam mencapai kualiti yang lebih baik dalam kawalan antikoagulasi. Ia juga bertujuan untuk mengenal pasti faktor-faktor yang menyumbang kepada kegagalan atau kejayaan untuk mencapai INR terapeutik. Suatu kajian prospektif telah dibuat di Warfarin-MTAC yang beroperasi di Unit Jantung di Hospital Serdang dan Hospital Tuanku Ja'afar Seremban pada tahun 2011. Seramai tiga ratus lima puluh dua pesakit yang didiagnosis dengan pemfibrilan atrium memenuhi kriteria kelayakan dan dipilih menggunakan teknik persampelan rawak. Pesakit terdiri daripada kaum Melayu, Cina dan India dengan purata umur 64.2 dan 64.6 tahun memiliki risiko strok kategori sederhana (skor CHADS2: 2.3±1.2 dan 2.7±1.3) untuk pesakit di Hospital Serdang dan Hospital Seremban. Kepatuhan pesakit terhadap terapi warfarin seperti yang dinasihatkan oleh ahli farmasi didapati menjadi faktor penyumbang kepada pencapaian kualiti yang baik dalam kawalan antikoagulasi (nisbah kebarangkalian: 53.3 dan 52.0, p < 0.05; CI = 95%) bagi pesakit di Hospital Serdang dan Seremban. Kawalan didapati mencapai prestasi yang baik dengan %TTR sebanyak (81.1+21.1) % dan (77.9+12.6) % untuk kedua-dua hospital. Kesimpulannya, untuk mengelakkan strok dan pengambilan warfarin yang berlebihan, serta memastikan perundingan yang berkesan dengan ahli farmasi, ahli farmasi perlulah memberi nasihat yang menyeluruh kepada pesakit pemfibrilan atrium yang menerima rawatan warfarin di Klinik Terapi Antikoagulasi dan menekankan keutamaan untuk terapi warfarin.