Conditioned Medium From Bone Marrow-Derived Mesenchymal Stem Cells For Ex Vivo Expansion Of Cardiac Stem Cells - Umar Fuaad, Mimi Zulaikha (2016)
Sel induk mesenkima (MSC) daripada sumsum tulang merembes faktorfaktor parakrin yang mampu merangsang pengaktifan sel induk endogen jantung (CSC) dan memperbaiki kefungsian jantung. Faktor-faktor ini boleh dijana melalui pelaziman secara in vitro. Tesis ini bertujuan untuk mengoptimumkan kondisi pertumbuhan MSC dan perumusan medium yang sesuai untuk menjana medium terlazim (CdM) yang mempunyai ciri-ciri “cytoprotective” terhadap CSC. MSC dipencilkan daripada tibia dan femura mencit (C57BL/6N) yang berusia 3-5 minggu secara pembilasan sumsum tulang atau dengan menghancurkan tulang berkenaan dan dicirikan menggunakan sitometri aliran. Tempoh pre-pelaziman, dan kepadatan sel sebelum memulakan pelaziman (Fasa I), perumusan media, oksigen, tempoh pelaziman, kesan pengumpulan berulang, dan kepekatan pengolahan (Fasa II) dinilai dan dioptimum berdasarkan kesan CdM yang dijana terhadap pertumbuhan CSC secara in vitro. Seterusnya, CdM yang telah dioptimumkan itu diuji terhadap kadar migrasi CSC. CdM dipekatkan sebanyak 8 kali kepekatan (Fasa III) dan diuji terhadap pertumbuhan CSC, dibandingkan dengan CdM yang tidak dipekatkan. Data dianalisa menggunakan Analisis varians (ANOVA) dan Ujian-T.