The Practice Of Conventional Model Making And Rapid Prototyping In Product Design Education At The School Of Arts, Universiti Sains Malaysia. A Comparative Study - Hj. Mhd Hanif, Mhd Sany (2016)
Penyelidikan ini meneroka proses pembelajaran dalam Pembuatan Model Konvensional dan Rapid Prototaip seperti yang diamalkan dalam pendidikan Rekabentuk Produk di Pusat Pengajian Seni , Universiti Sains Malaysia. Parameter kedua-dua proses Pembuatan Model Konvensional dan Rapid Prototaip dikaji dalam membuat perbandingan untuk melihat perbezaan dan mencari kelebihan dan kekurangan didalam kedua-dua proses. Dalam kajian ini, kaedah perbandingan digunakan dalam memahami parameter yang dikaji iaitu kos , masa dan ruang yang digunakan didalam kedua-dua proses. Kos, masa dan ruang adalah parameter yang mempengaruhi pilihan kaedah dalam menghasilkan model atau prototaip oleh pelajar-pelajar Rekabentuk Produk. Satu Kajian Kes , Kaji Selidik, dan Temuduga Semi- berstruktur digunakan untuk menerangkan hubungan antara fenomena (CMM dan RP) dan sebab-musabab (pelajar Rekabentuk Produk) kedua-dua proses digunakan. Di Pusat Pengajian Seni, Universiti Sains Malaysia, proses pembuatan model konvensional dan system percetakan 3-Dimensi dikaji sebagai kaedah RP. Pengkaji menggunakan tiga kumpulan pelajar tahun akhir yang mahir dalam pembuatan model dan prototaip sebagai sampel untuk soal selidik kajian.