The Effects Of Socio-Cultural Factors And Socio-Economic Status On The Writing Performance Of Iranian Tertiary Learners - Bijami, Maryam (2016)
Kajian ini mengkaji bagaimana faktor sosiobudaya dan status sosioekonomi memberi kesan terhadap prestasi penulisan pelajar ijazah pertama Iran yang mengikuti pengkhususan dalam terjemahan dan literatur bahasa Inggeris. Perlu dicatatkan bahawa faktor sosiobudaya dalam kajian ini mencakupi gender, penglibatan ibu bapa, penglibatan adik-beradik, maklum balas guru dan juga maklum balas rakan. Sementara itu, status sosioekonomi (SES) mencakupi pendidikan ibu bapa, pekerjaan ibu bapa dan pendapatan keluarga. Bagi memenuhi objektif kajian dan persoalan penyelidikan, suatu reka bentuk penyelidikan kaedah bercampur digunakan untuk mentriangulat kedua-dua data kualitatif dan kuantitatif. Penyelidik menggunakan pensampelan bukan-kebarangkalian (jenis bertujuan) di empat buah universiti, iaitu Shahid Bahonar University, Vali-e-Asr University, Isfahan University dan Shiraz University. Seramai 400 orang pelajar daripada keempat-empat universiti tersebut yang mengikuti pengkhususan dalam bidang terjemahan dan literatur bahasa Inggeris, terlibat sama dalam kajian ini secara sukarela. Bagi fasa kuantitatif, data diperoleh daripada tugasan penulisan dan soal selidik. Sebaliknya bagi fasa kualitatif, data dikumpul daripada temu bual separa struktur. Dapatan kajian gagal menunjukkan sebarang perkaitan yang signifikan di antara gender, pengibatan ibu bapa, penglibatan adik-beradik, maklum balas rakan dengan prestasi penulisan pelajar.