Ideological Construction Of An Indigenous Community: The Orang Asli As Portrayed In The Star Newspaper - Jamal, Marlina (2016)
Kajian ini bertumpu kepada pemaparan kaum Orang Asli dalam akhbar The Star, dan khususnya, konstruksi kaum tersebut apabila dianalisis daripada perspektif analisis wacana kritis. Kajian ini mengadaptasi Teori Makrostruktur Semantik dan Teori Ideologi seperti yang diperkenalkan oleh van Dijk berserta integrasi Kaedah Linguistik Berfungsi oleh Halliday. Skop kajian bertumpu kepada dua aspek iaitu analisis elemen makro (struktur tematik) dan mikro (struktur leksis, sintaktik, retorik dan tansitiviti). Hasil kajian mendapati bahawa terdapat ketidakseimbangan dalam pemaparan kumpulan ‘sendiri’ apabila dibandingkan dengan kumpulan yang ‘lain’. Didapati bahawa pemaparan kumpulan ‘sendiri’ amat positif manakala kumpulan ‘lain’ dipaparkan secara negatif. Beberapa tema yang digunakan untuk menerangkan Orang Asli telah dikenalpasti, misalnya pemaparan kaum tersebut sebagai selalu bergantung terhadap orang lain, mundur dan tradisional. Struktur-struktur leksis negatif telah digunakan bagi memaparkan kaum Orang Asli dan struktur sintaksis seperti ayat deklarasi digunakan secara berkesan bagi memperkukuhkan idea negatif tentang kaum tersebut. Pemaparan yang memihak pada kumpulan ‘sendiri’ dan menunjukkan kumpulan ‘lain’ secara negatif dilakukan dengan penggunaan struktur retorik seperti hiperbola dan pengulangan leksis.