Pest Status, Sustainable Pest Management And Development Of An Online Pest Reporting System For Healthcare Facilities In Singapore - Man, Lai Sum (2016)
Tesis ini merangkumi status perosak, pengurusan perosak lestari, dan pembangunan sistem laporan maklumat atas talian untuk pusat kemudahan penjagaan kesihatan di Singapura. Lebih daripada separuh (52.5%) jumlah responden (200 orang) melaporkan bahawa semut adalah perosak yang paling kerap dijumpai di pusat kemudahan penjagaan kesihatan. Hanya 10% responden berpendapat bahawa penghapusan perosak tanpa menggunakan racun serangga adalah penting. Kurang daripada separuh daripada jumlah responden memahami kepentingan kebersihan dalam program pengurusan perosak. Sejumlah 87% responden mengetahui Pengurusan Perosak Bersepadu (IPM). Data mengenai perosak yang dikumpulkan antara tahun 2008 - 2010 menunjukkan bahawa semut, tikus, lalat, nyamuk dan lipas adalah perosak-perosak yang paling biasa ditemui di pusat kemudahan penjagaan kesihatan. Daripada lima perosak tersebut, semut merupakan perosak yang paling banyak menerima permintaan perkhidmatan. Dengan pemeriksaan yang teliti, penangkapan intensif, penutupan jurang dan pemantauan secara berterusan, tikus-tikus rumah di dalam lima blok perubatan di Hospital Besar Singapura telah dihapuskan dalam jangka 3 bulan. Sebahagian besar daripada tikus-tikus rumah ini ditangkap di lokasi-lokasi yang ada makanan (78 tikus rumah) berbanding dengan lokasi-lokasi tanpa makanan (14 tikus rumah) semasa tempoh penangkapan intensif.