Motivator And Inhibitor Factors Influencing Small Medium Sized Enterprises (Smes) In West Malaysia To Adopt E-Commerce - Lim , Seng Chee (2016)
Penggunaan e-Dagang dalam kalangan perusahaan kecil dan sederhana di Malaysia masih rendah dan belum mencapai sasaran yang ditetapkan oleh pelan kerajaan. Objektif kajian ini ialah untuk mengkaji tahap penggunaan e-dagang dalam kalangan perusahaan kecil dan sederhana (SME), dan memeriksa hubungan antara manfaat, halangan, sokongan pihak pengurusan atasan, kesediaan organisasi, tekanan persaing, sokongan kerajaan serta penggunan e-Dagang. Selain itu, tiga faktor iaitu produktiviti pengurusan, sokongan operasi dan bantuan keputusan strategik dari nilai strategik yang dilihat digunakan untuk kesan keserhanaan ke atas faktor penentu. Hasil kajian menunjukkan penggunaan e-Dagang ialah berkadar sederhana. Faktor penentu kepada SME bersaiz kecil adalah sokongan pihak pengurus atasan, kesediaan organisasi, tekanan daripada pesaing dan sokongan kerajaan. Pada sudut yang lain, faktor penentu untuk SME dari kategori sederhana adalah sokongan pihak pengurusan atasan, tekanan persaingan and sokongan kerajaan. Sokongan operasi (OS) mempunyai kesan keserhanaan ke atas SME bersaiz medium. Kajian ini mengesahkan kepentingan sokongan operasi yang mempunyai pengaruh ke atas pihak pengurusan atasan dan persepsi mereka terhadap teknologi e-Dagang dari sudut implementasi terhadap organisasi mereka untuk meningkatkan kecekapan.