Pulsed Magnetic Stimulation In The Treatment Of Stress Urinary Incontinence In Female Subjects - Lim, Renly (2016)
Stimulasi magnetik terdenyut (PMS) telah digunakan sebagai pilihan rawatan tanpa bedah untuk menangani masalah inkontinens urinari jenis stres (SUI) sejak tahun 1999 disebabkan faktor keselamatan, tidak invasif, dan prosedur rawatan yang mudah. Namun demikian, 'Fifth International Consultation on Incontinence' menekankan bahawa bukti kajian yang sedia ada adalah tidak mencukupi untuk membimbing sebarang cadangan tentang penggunaannya untuk menangani masalah inkontinens urinari, dan kajian klinikal terkawal yang berkualiti tinggi adalah diperlukan. Oleh yang demikian, kajian ini bertujuan menilai keberkesanan PMS untuk rawatan masalah inkontinens urinari. Sebelum kajian di atas dilaksanakan, kajian sistematik telah dijalankan untuk menilai bukti PMS yang sedia ada dalam rawatan pesakit yang didiagnosis mengalami masalah inkontinens urinari. Hasil kajian menunjukkan bahawa PMS mengurangkan simptom masalah inkontinens urinari dalam kalangan wanita untuk jangka masa pendek. Walau bagaimanapun, tanpa kajian klinikal berkualiti tinggi, kesesuaian PMS sebagai pilihan rawatan untuk menangani masalah inkontinens urinari masih diragui. Oleh itu, protokol kajian klinikal yang berkualiti tinggi direka untuk menangani batasan-batasan yang diperhatikan.