A Comparative Study Of Issues And Challenges In Reducing Non Revenue Water Rates In Pulau Pinang And Perlis, Malaysia - Lai, Chee Hui (2016)
Di Malaysia, ketidakupayaan negeri-negeri dalam pengurangan kadar Air Tidak Berhasil (NRW) telah memberi kesan negatif terhadap negara dalam pengurusan air. Tujuan kajian adalah untuk mengenal pasti isu-isu dan cabaran yang dihadapi oleh pembekal perkhidmatan air (PPA) di Malaysia dalam pengurangan kadar NRW di negeri masing-masing. Satu penyelesaian yang mempertimbangkan pelbagai faktor-faktor dalam pengurangan NRW telah dicipata dalam kajian ini. Kaedah campuran yang mengabungkan kaedah kualitatif dan kaedah kuantitatif telah digunakan dalam kajian ini. Kedua-dua faktor dalaman dan luaran yang mempengaruhi prestasi PPA dalam proses pengurangan NRW telah dikaji dengan membandingkan pengurusan NRW di Pulau Pinang (kadar NRW yang terendah) dan Perlis (kadar NRW yang tertinggi) melalui temubual kualitatif dan pemerhatian. Persepsi orang awam dan penglibatan mereka dalam pengurangan NRW juga dikaji melalui soal selidik. Keputusan menunjukkan bahawa kehilangan fizikal (real loss) dan kehilangan komersil (apparent loss) merupakan dua elemen utama yang menyebabkan kadar NRW tinggi di banyak negeri di Malaysia. Minat unit pengurusan, sumber manusia, kemampuan kewangan, dan kapasiti teknikal sesuatu PPA dalam pengurangan NRW telah dikenali sebagai faktor-faktor dalaman yang mempengaruhi sesuatu PPA dalam mengurangkan NRW.