Biosynthesis Of High Molecular Weight Poly(3-Hydroxybutyrate-Co-4-Hydroxybutyrate) Copolymer By Cupriavidus Sp. USMAA1020 Using 1,8-Octanediol As The Carbon Precursor - Ku Abdul Rahamn, Ku Nur Elina Shaheeda (2016)
Polihidroksialkanoat (PHA) merupakan termoplastik bakteria yang terbiodegradasi secara semulajadi. Kopolimer poli(3-hidroksibutirat-ko-4-hidroksibutirat) P(3HB-ko-4HB) merupakan sejenis PHA yang dikenali dengan sifat kebioserasian yang dapat ditransformasikan sebagai produk biofarmaseutikal dan digunakan dalam bidang perubatan. Berat molekul yang tinggi (>1MDa) adalah sifat yang diidamkan kerana ia berpotensi untuk pelbagai aplikasi penggunaan memandangkan 1,8-oktanadiol dapat menghasilkan 4HB monomer dengan komposisi yang tinggi tetapi mempunyai kepekatan PHA yang rendah. Kajian ini dijalankan untuk mengkaji potensi 1,8-oktanadiol untuk menghasilkan P(3HB-ko-4HB) dengan berat molekul yang tinggi serta kepekatan PHA yang lebih baik menggunakan kultur substrat campuran. Proses pengkulturan satu peringkat telah dilakukan dengan menggabungkan karbon 1,8-oktanadiol dengan asid oleik, γ-butirolakton, 1,4-butanadiol atau natrium 4-hidroksibutirat. Kesan nisbah sumber karbon kepada nitrogen (C/N) oleh 1,8-oktanadiol telah dikaji dan menunjukkan C/N=10 memberikan pertumbuhan dan kepekatan PHA yang optimum. Kajian pengkulturan substrat campuran ke atas biosintesis kopolimer menggunakan kepekatan dan substrat campuran yang berbeza melalui kajian kelalang goncangan menghasilkan 4 hingga 52 mol% komposisi 4HB monomer oleh kultur sesekelompok dan kultur suapan sesekelompok.