Assessment Of Pharmacist Intervention On Depression Patients' Adherence And Clinical Outcomes In A Tertiary Care Centre At Riyadh, Saudi Arabia - Al-Jumah, Khalaf Ali (2016)
Kemurungan atau depresi merupakan penyakit mental kronik yang mempunyai kesan yang boleh menimbulkan ketidakupayaan yang signifikan terhadap kualiti hidup pesakit. Prevalens kemurungan mencecah 15% di seluruh dunia dan 18% di Arab Saudi. Secara am, ubat antikemurungan menjadi kurang berkesan kerana ketidakpatuhan pesakit dalam pengambilan ubat. Hal ini boleh menyebabkan akibat yang serius seperti kegagalan rawatan, komplikasi, penggunaan penjagaan perubatan yang tinggi, dan kerosakan tubuh sehingga tidak berupaya melakukan sesuatu kerja. Peranan ahli farmasi dalam sistem penjagaan kesihatan kini menjadi lebih luas sehingga meliputi kerja-kerja ujian klinik, ekonomi kesihatan, pendidikan pesakit, dan penjagaan pesakit secara langsung. Intervensi ahli farmasi terbukti dapat memberi manfaat dalam usaha meningkatkan hasil rawatan dalam pelbagai keadaan penjagaan kesihatan. Justeru, projek penyelidikan ini bertujuan untuk menilai impak intervensi ahli farmasi yang berdasarkan perkongsian pembuatan keputusan bagi memperbaiki tahap kepatuhan mengambil ubat antimurung dan hal-hal yang berkaitan dengan kesan pada pesakit. Satu kajian keratan rentas analisis deskriptif telah dijalankan untuk memerihalkan populasi Saudi yang mengalami kemurungan berhubung dengan kepatuhan pengambilan ubat antimurung dan untuk menentukan faktor-faktor risiko dan hubungan antara kepatuhan dengan kesan-kesan berkaitan pesakit yang lain.