Pembentukan model ruangan imbangan endapan lembangan sungai. - A Rahman, Zullyadini (Universiti Sains Malaysia, 2015)
Setiap tahun, dianggarkan 75 billion tan tanih telah dihakis daripada ekosistem permukaan bumi Kebanyakan tanah pertanian di dunia mengalami kehilangan tanih sebanyak 13 tan ha-1 tahun-1 hingga 40 tan ha tabun-l akibat hakisan.Hakisan tanihjuga mengurangkan produktiviti tanih disebabkan oIeh kehilangan tanih dan air bahan organik, nutrien, biota dan kedalaman tanih. Hakisan tanih juga bertanggungjawab merendahkan produktivi tanih dan ini menjadi ancaman utama ke atas bekalan makanan penduduk dunia yang semakin meningkat