Isolation And Identification Of Fusarium Spp. From Agarwood And Their Pathogenicity Test On Aquilaria Subintegra - Mohammad Zubairi, Kartiekasari Syahidda (2016)
Gaharu merupakan damar hitam yang kebanyakannya dihasilkan oleh tumbuhan Aquilaria dari famili Thymelaeaceae. Gaharu digunakan secara meluas dalam industri kemenyan, perubatan dan minyak wangi di seluruh dunia. Pengeluaran gaharu sebenarnya adalah hasil daripada kecederaan dan/atau jangkitan mikrob, terutamanya kulat. Kajian ini dijalankan untuk memencilkan dan mengenal pasti kulat yang berasosiasi dengan pembentukan gaharu berdasarkan ciri morfologi dan molekul, serta untuk menilai keberkesanan kaedah inokulasi tiruan yang berbeza untuk mendorong pembentukan gaharu. Sejumlah 135 pencilan kulat diperoleh daripada sampel gaharu dari beberapa lokasi yang berbeza di sekitar Semenanjung Malaysia. Berdasarkan pengenalan morfologi, 13 genus kulat dikenal pasti di mana genus yang paling kerap dipencilkan adalah Fusarium, diikuti oleh Aspergillus, Lasiodiplodia dan Colletotrichum. Bergantung kepada genus kulat, jujukan DNA daripada tiga gen iaitu kawasan transkipsi dalaman (ITS), faktor pemanjangan translasi 1-alpha (tef1-α) dengan β-tubulin telah digunakan untuk menentukan identiti spesies kulat dengan lebih lanjut. Keputusan analisis molekul adalah berpadanan dengan pengecaman morfologi.