Self-Regulated Learning Among Low Achievers: Its Relationships With Psychological Attributes And School Climate - Supramaniam, Kalaiselvi (2016)
Kementerian Pendidikan Malaysia mengutamakan isu tentang pelajar berpencapaian rendah bagi menjamin masa depan mereka yang lebih baik secara khusus dan peningkatan pembangunan negara secara amnya. Kajian ini menerokai pembelajaran regulasi kendiri dalam kalangan pelajar berpencapaian rendah dan hubungannya dengan atribut psikologi dan iklim sekolah. Kajian Kes Penerokaan telah dijalankan ke atas enam orang pelajar berpencapaian rendah. Hasil kajian kualitiatif menunjukkan bahawa pelajar berpencapaian rendah mampu menggunakan strategi pembelajaran regulasi kendiri, seperti strategi ulangkaji dan minta bantuan. Walau bagaimanapun, penggunaan strategi yang memerlukan pemikiran aras tinggi (KBAT) seperti pemikiran kritis dan kemahiran metakognitif adalah terhad. Hasil analisis menunjukkan bahawa pelajar yang kurang pemikiran strategi dalam pembelajaran, jarang menggunakan strategi regulasi kendiri dan kurang cekap dalam pemikiran aras tinggi. Terdapat juga variasi dalam pembelajaran regulasi kendiri pelajar berpencapaian rendah dari aspek pencapaian akademik dan jantina. Kajian penerokaan ini telah juga menemui dua faktor yang mempengaruhi pembelajaran aturan kendiri mereka iaitu atribut psikologi dan iklim sekolah. Bagi tujuan generalisasi dan triangulasi, kajian yang berskala lebih besar telah dijalankan untuk mendalami masalah kajian. Kajian Kuantitatif Korelasi yang melibatkan 450 pelajar berpencapaian rendah telah dijalankan.