The Application Of John Locke Social Contract Theory To The Practice Of Democracy In Nigeria From 1999 To 2015 - Akuva, Isaac Iorhen (2016)
Kajian ini merupakan suatu aplikasi teori dan penelitian terhadap amalan demokrasi di Nigeria dari 1999 hingga 2015 menggunakan Teori Kontrak Sosial John Locke. Objektif utama kajian ini adalah untuk menentukan tabii dan karakter amalan demokrasi di Nigeria dari sudut pandang Teori Kontrak Sosial John Locke. Kajian juga mengkaji impak dikotomi di antara Teori Kontrak Sosial John Locke. dan amalan demokrasi di Nigeria dari 1999 hingga 2015. Data kajian diperoleh daripada sumber primer dan sekunder. Kaedah yang digunakan untuk menganalisis data adalah pendekatan deskriptif kritikal berdasarkan triangulasi. Dapatan kajian ini menunjukkan bahawa tabii dan karakter demokrasi di Nigeria dari 1999 hingga 2015 adalah dicirikan oleh pelanggaran undang-undang (lawlessness) dan impuniti (bebas daripada hukuman). Dikotomi di antara Teori Kontrak Sosial John Locke. dan amalan demokrasi di Nigeria didapati bertanggungjawab terhadap pengasingan majoriti rakyat daripada proses pembentukan negara Nigeria, dan pendrafan serta pengesahan Perlembagaan Nigeria 1999. Ditemui juga bahawa kebanyakan pendakwaan dan pelaksanaan kuasa prerogatif dari 1999 hingga 2015 tidak mematuhi peruntukan yang ditetapkan dalam Teori Kontrak Sosial John Locke dan Perlembagaan Nigeria 1999.