Perakaunan Zakat Korporat Di Kotamedan, Indonesia - Irfan, Irfan (2016)
Tesis ini menganalisis perakaunan zakat korporat yang diamalkan dalam kalangan muzakki korporat di kota Medan, Indonesia. Secara umumnya kebanyakan muzakki korporat di Indonesia menggunakan kaedah modal kerja dalam membuat taksiran zakat korporat. Melalui kaedah ini muzakki dikenakan zakat selagi modal kerja mempunyai nilai positif walaupun operasi perniagaan mereka mengalami kerugian. Sebaliknya, muzakki tidak akan dikenakan zakat sekiranya modal kerja mempunyai nilai negatif walaupun operasi perniagaan memperoleh keuntungan yang lumayan. Persoalannya, apakah kaedah perakaunan zakat korporat yang diamalkan dalam kalangan muzakki korporat secara khusus di kota Medan? Bagaimanakah pandangan tokoh agama, ahli akademik dan pengamal zakat terhadap kaedah perakaunan zakat korporat yang diamalkan di Kota Medan? Bagi menjawab persoalan-persoalan ini kajian lapangan dijalankan melalui soal selidik dan temubual mendalam dengan menggunakan persampelan bertujuan. Data yang diperoleh dianalisis melalui kaedah deskriptif dan analisis kandungan.