Analisis Tematik Tafsiran Ayat Al-Quran Berkaitan Penjagaan Alam Sekitar - Abdul Halim, ‘Imaaduddin (2016)
Isu alam sekitar pada masa kini amat berkait rapat dengan kehidupan manusia. Isu-isu seperti pencemaran air dan udara serta hakisan tanah perlu dipandang serius kerana kesan yang wujud bukan hanya melibatkan generasi sekarang tetapi juga generasi pada masa hadapan. Diskusi yang melibatkan isu alam sekitar ini kerap dibincangkan sama ada di peringkat kebangsaan mahupun antarabangsa. Sebagai khalifah di muka bumi, manusia perlu untuk menjaga alam sekitar ini kerana itu amanah yang diberikan oleh Allah SWT. Oleh yang demikian, seseorang itu mesti menjadikan al-Quran sebagai sumber rujukan dan panduan bagi menangani segala isu termasuklah isu alam sekitar. Kajian ini bertujuan mengkaji ayat-ayat al-Quran yang berkaitan penjagaan alam sekitar. Objektif pertama ialah mengenalpasti ayat-ayat al-Quran berkaitan penjagaan alam sekitar. Seterusnya objektif kedua ialah menganalisis bagaimana al-Quran menerangkan cara-cara penjagaan alam sekitar dan objektif ketiga ialah membahaskan perbezaan antara tafsir klasik dan moden dalam penafsiran ayat-ayat berkaitan penjagaan alam sekitar yang dipilih. Objektif terakhir ialah menghuraikan perkaitan ayat-ayat yang diteliti dengan isu-isu alam sekitar dalam Malaysia.