Bioconversion Of Rice Husk To Polyhydroxybutyrate Via Pretreatment And Enzymatic Hydrolysis - Heng , King Sern (2016)
Beras merupakan antara sumber makanan yang terbesar di seluruh dunia. Di Malaysia, purata penghasilan padi adalah lebih daripada 2 juta tan setahun. Daripada hasil padi yang dituai, sekitar 20% komposisinya adalah sekam padi yang biasanya akan terbuang. Sekam padi (RH) terdiri daripada lignoselulosa yang boleh ditukar kepada substrat untuk fermentasi. Kajian ini telah dijalankan untuk menilai potensi sekam padi sebagai sumber karbon untuk penghasilan polihidroksialkanoat (PHA), iaitu sejenis bioplastik yang dihasilkan oleh pelbagai jenis bakteria. Untuk mengatasi sifat ketahanan dan kekerasan biojisim ini, kaedah prarawatan fizikokimia telah dijalankan ke atas sekam padi dalam keadaan yang berbeza dan keberkesanannya telah dibanding berdasarkan penghasilan gula selepas hidrolisis enzim. Antara kaedah prarawatan yang telah diuji, didapati kalium hidroksida (KOH) dengan gabungan suhu dan tekanan tinggi, merupakan kaedah yang paling berkesan untuk meningkatkan penghadaman enzim bagi RH, iaitu 70% hasil gula atas jumlah kandungan karbohidrat. Hasil gula meningkat ke 87% apabila muatan enzim dan substrat dioptimakan untuk hidrolisis menggunakan dua enzim komersial, Celluclast 1.5L and Novozyme 188.