Ethnosemantic, Pragmatic, And Textual Analysis Of Kinship Terms In Arabic And English Discourse - Mohammed Nakhilawi, Hashim Aliwy (2016)
Kajian ini bermatlamat mengkaji serta membandingkan aspek etnosemantik, pragmatik dan tekstual daripada istilah pertalian kekeluargaan dalam bahasa Arab dan bahasa Inggeris. Hal ini kerana kebanyakan kajian terdahulu hanya menerangkan asas sosiologi atau etnologi daripada struktur pertalian kekeluargaan dan pengelasan. Selain itu, terlalu sedikit perhatian yang diberikan terhadap aspek linguistik terutamanya pragmatik dan keagamaan daripada istilah pertalian kekeluargaan. Kajian ini adalah suatu analisis kandungan kualitatif yang bertujuan menjalankan pemeriksaan yang menyeluruh dan sistematik tentang istilah pertalian kekeluargaan dalam dua puluh buah teks keagamaan dan perundangan yang dipilih; untuk mengenal pasti kewujudan konsep pertalian persaudaraan dan juga untuk menunjukkan persamaan dan perbezaan di antara kedua-dua bahasa dan budaya, Oleh itu, untuk memahami sifat istilah pertalian kekeluargaan dalam kedua-dua budaya sosiolinguistik, penyelidik memberi tumpuan terhadap dua tahap analisis: analisis perbandingan dan analisis teks. Justeru, penyelidik menyesuaikan beberapa teori sosiobudaya yang disarankan oleh Descent, Alliance, Sponsorship dan Murdock‘s (1965) classification of kinship terms, dan teori linguistik yang diutarakan oleh Halliday‘s (1978; 1985; 2009) Systemic Functional Linguistic Teory (SFL).