Investigating The Use Of The Two Speech Acts Of Invitation And Offer Among Iraqi EFL University Learners - Abbood, Hadher Hussein (2016)
Matlamat utama kajian ini adalah untuk mengkaji kebolehan pelajar EFL di Iraq mengecam serta menghasilkan sebutan yang berkaitan dengan dua tindakan pertuturan bagi 'jemputan' dan 'tawaran'. Di samping itu, kajian ini juga mengkaji strategi berbeza (sama ada secara langsung / tidak langsung) yang digunakan oleh para pelajar EFL Iraq apabila melakuan dua tindakan pertuturan bagi “jemputan' dan 'tawaran' pada tahap pengecaman dan penghasilan berserta dengan jenis strategi tersebut (Pengejaan/ afirmatif, Pertanyaan/ interogatif, Imperatif, atau Seruan (exclamatory)). Akhir sekali, matlamat kajian ini ada untuk menentukan sama ada dua factor demografi, iaitu gender dan tahun pengajian memberi kesan terhadap kebolehan pelajar untuk mengecam dan menghasiikan dua tindakan pertuturan. Sampel kajian ini terdiri daripada 160 orang pelajar dari Jabatan Pengajian Bahasa Inggeris, di Universiti Tikrit, berserta 8 orang pensyarah yang terlibat dalam pengajaran kursus ini. Pendekatan metodologi bercampur digunakan, iaitu soal selidik dalam bentuk ujian untuk mengukur kebolehan pelajar mengecam dan menghasilkan dua tindakan pertuturan bagi "jemputan" dan 'Tawaran' Di samping itu, temu bual separa-struktur dengan pelajar dan pensyarah diadakan untuk mentriangulasi dapatan daripada bahagian kuantitatif kajian ini.