Occurrences Of Dust Storms And The Effect On Human Health - Ghsoon, Faik Salih (2016)
Kajian ini memberi penerangan tentang kepentingan satu fenomena semula jadi, ribut pasir, kewujudannya, arah dan kesan yang mendalam ke atas kesihatan manusia. Oleh itu, tujuan kajian ini adalah untuk mengkaji kesan ribut pasir ke atas kesihatan manusia. Metodologi kajian adalah berdasarkan kajian lapangan, unsur-unsur iklim dan fenomena debu di wilayah kawasan kajian dan berhampirannya telah dianalisis dengan menggunakan kaedah siri kronologi dan analisis pekali korelasi. Peta terperinci kawasan kajian dikumpulkan dari lapan stesen kaji cuaca yang terletak di sepanjang linkungan utara ke elatan Iraq, yang juga terdiri daripada kebanyakan bentuk geografi di Iraq iaitu yang keadaan di kawasan tinggi dan rendah. Di samping itu, operasi statistik dan persamaan matematik telah digunakan untuk menganalisis beberapa elemen iklim. Soal selidik kajian telah diedarkan bagi menyiasat masalah kesihatan yang timbul, kemudahan kesihatan yang disediakan apabila ribut pasir melanda dan kesan ribut pasir terhadap penduduk yang tinggal di bandar Thi-Qar. Kajian ini juga menggunakan dan memperlihatkan dokumen daripada arkib pelbagai institusi kesihatan di wilayah Dhi Qar dan mengumpul data yang berkaitan. Data-data ini dibandingkan dengan data meteorologi yang diperolehi daripada Pertubuhan Meteorologi Iraq.