Predictors Of Turnover Intention Among Auditors: The Mediating Roles Of Work Interference With Personal Life And Affective Professional Commitment - Gim , Gabriel Chien Wei (2016)
Niat untuk berhenti kerja yang tinggi dalam kalangan juruaudit di firma perakaunan menandakan pentingnya untuk mengkaji peramal niat untuk berhenti kerja dalam kalangan juruaudit. Berdasarkan teori pemuliharaan sumber dan model kepercayaan-sikap-niat gelagat, kajian ini menggunakan satu model penyelidikan untuk memeriksa faktor peribadi (ketabahan-komitmen, ketabahan-kawalan, dan ketabahan-cabaran), faktor yang berkaitan dengan kerja (kekaburan peranan, konflik peranan, beban peranan, dan sokongan rakan sekerja), dan faktor organisasi (keadilan teragih, keadilan bertatacara, keadilan interpersonal, keadilan maklumat, dan iklim psikologi persaingan) sebagai peramal niat untuk berhenti kerja dengan gangguan kerja dengan kehidupan peribadi dan komitmen profesional afektif sebagai pemboleh ubah perantaraan. Seramai 383 juruaudit dari firma perakaunan antarabangsa di Klang Valley, Pulau Pinang, dan Johor Bahru mengambil bahagian dalam kajian ini. Berdasarkan analisis partial least squares structural equation modeling, hasil kajian mendedahkan bahawa ketabahan-komitmen, ketabahan-cabaran, keadilan teragih, konflik peranan, beban peranan, dan iklim psikologi persaingan mempunyai hubungan yang signifikan dengan gangguan kerja dengan kehidupan peribadi.