Investigation Of Molecular Mechanisms Underlying The Anti-Tumor And Anti-Angiogenic Activities Of Orthosiphon Stamineus Towards Colorectal Cancer - Al-Suede, Fouad Saleih Resq (2016)
Teh Orthosiphon stamineus Benth. (Lamiaceae) digunakan secara meluas dalam perubatan tradisional. Kajian terbaru menunjukkan bahawa 50% ekstrak ethanolik daripada Orthosiphon stamineus (EOS) dan sebatian aktif, asid rosmarinik (RA), memaparkan kesan-kesan anti-angiogenik, anti-radang dan anti-tumor yang ketara dalam pelbagai model eksperimen. Walau bagaimanapun, mekanisme yang mendasari sifat-sifat ini tidak dinilai dengan sepenuhnya. Kajian yang dijalankan ini bertujuan untuk menilaikan lagi mekanisme molekul yang mendasari anti-tumor dan anti-angiogenik. Dalam model eksperimen penghijrahan, perkembangan dan pembentukan tiub, cerakin kedua-dua EOS dan RA aktif menyebabkan perencatan ketara terhadap fungsi sel endothelial manusia (HUVECs) yang penting bagi merangsang proses angiogenesis. Dalam kedua-dua kajian in vitro dan in vivo, penindasan besar neovaskularisasi dalam model aorta tikus, CAM dan plug matrigel juga diperhatikan. Kajian cerakin multipleks menunjukkan pengurangan faktor pertumbuhan utama bagi lata pro-angiogenik dan perkembangan tumor iaitu faktor pertumbuhan endothelial vaskular (VEGF), faktor pertumbuhan fibroblast asas (b-FGF), transformasi faktor pertumbuhan transformasi (TGF-α), faktor nekrosis tumor (TNF-β) dan interleukin-1, 2, 7.