Enhanced Techniques For Detection And Classification Of Neighbor Discovery Protocol Anomalies - Firas (M.H.) S., Najjar (2016)
Kajian ini membentangkan penyelesaian, yang dikenali sebagai "Pemantauan Protokol Penemuan Tetangga Pintar (INDPMon)", berfungsi untuk meningkatkan tahap keselamatan rangkaian IPv6, dengan mengekalkan pengawasan yang berterusan berkenaan insiden Protokol Penemuan Tetangga (NDP), kelemahan, dan kemungkinan serangan dalam membantu keputusan pengurusan risiko organisasi. INDPMon menggunakan pendekatan analisis rangkaian untuk memantau paket lapisan rangkaian, dan menggunakan kaedah protokol stateful untuk menggambarkan anomali protokol dengan tepat. Mesin keadaan terhingga terluas digunakan untuk memahami dan menganalisis tingkah laku dinamik protokol supaya sebarang peristiwa pelanggaran yang menyebabkan anomali NDP dapat dispesifikasi. Peristiwa yang paling diskriminatif dipilih untuk menentukan ciri-ciri set NDP yang akan digunakan untuk menggambarkan kelakuan NDP. Tapak ujian telah digunakan untuk menjana set data NDP dan proses awal prosedur dilakukan kepada set data NDP yang dijana bagi tujuan optimasi. Set data NDP bersama-sama ciri-ciri set NDP digunakan untuk membuat set data perwakilan ciri-ciri NDP yang merupakan tulang belakang INDPMon untuk ramalan dan klasifikasi keputusan. Buat masa ini, alat pemantauan NDP, yang dikenali sebagai NDPMon, adalah penyelesaian yang biasa dinamakan untuk memantau NDP.