Feasibility Of An Air-To-Air Energy Recovery System For Building In Hot-Humid Environment - Mansur, Fatin Zafirah (2016)
Aplikasi sistem perolehan semula tenaga udara-ke-udara sebagai salah satu teknologi cekap tenaga yang membantu sistem penghawa dingin tradisional dalam bangunan telah mendapat perhatian sejak kebelakangan ini kerana potensinya dalam penjimatan tenaga. Sistem perolehan semula tenaga udara-ke-udara yang direka dalam kajian ini menggunakan jenis plat tetap yang diperbuat daripada membran polimer hidrofilik dan dilengkapi dengan konfigurasi aliran silang untuk membantu penghawa dingin. Matlamat utama kajian ini adalah untuk mengkaji prestasi sistem perolehan semula tenaga udara-ke-udara berdasarkan keadaan cuaca di luar yang telah direka serta data cuaca yang dikumpul berdasarkan persekitaran panas-lembap. Sebuah kemudahan eksperimen telah direka bentuk untuk menghasilkan semula persekitaran panas lembap yang biasa dalam keadaan udara di luar dan dalam bangunan berkait dengan suhu serta kelembapan relatif. Unit ini kemudiannya diuji di bawah syaratsyarat operasi yang seimbang, yang lazimnya digunakan dalam aplikasi. Pada bahagian pertama, pengaruh parameter seperti aliran udara pada (1.0 hingga 3.0 m/s), suhu udara pada (28°C, 31°C, 35°C dan 40°C) serta kelembapan relatif pada (70%, 75%, 80%, 85% dan 90%) telah diuji di bawah keadaan berbeza bagi mengkaji prestasi sistem tersebut.