Kajian Penerimaan Teknologi, Dimensi Kolaborasi Dan Pola Interaksi Dalam Pengajaran Dan Pembelajaran Di Platform Pembelajaran Sosial Edmodo - Mohamad Zain, Farah (2016)
Kajian ini menekankan lima aspek kajian penggunaan platform pembelajaran sosial Edmodo (PPSE) iaitu penerimaan pelajar merujuk kepada atribut dalam Model Penerimaan Teknologi (MPT), perbandingan antara persepsi awal dan akhir (pre & post-adoption), pengaruh dimensi kolaborasi dalam papan forum dengan penjanaan pengetahuan pelajar, perhubungan pola interaksi dengan dimensi kolaborasi dan akhir sekali, pendapat terbuka pelajar tentang kelebihan, cabaran serta faktor halangan yang menyebabkan pelajar kurang aktif dalam papan forum. Sejumlah 42 orang pelajar Tahun 1 Pusat Pengajian Teknologi Industri (PPTI), Universiti Sains Malaysia (USM) Sidang Akademik 2012/2013 yang mengikuti kursus IMK 209-Sifat-sifat Fizikal Makanan terlibat dalam kajian ini. Dapatan aspek kajian pertama menerusi analisis regresi berganda menunjukkan bahawa PPSE diterima baik oleh pelajar dengan atribut kualiti konten (KK) menunjukkan faktor luaran yang baik untuk meramalkan aspek persepsi kebergunaan (PB) dan persepsi kemudahgunaan (PM). Atribut motivasi (Mo) pula didapati tidak mempunyai hubungan yang positif dengan atribut PB.