Investigation Of The Anti-Proliferative Effect Of Synthetic 1-[(Bromomethyl)(Phenyl) Methyl]-2-(2,4-Dinitrophenyl)Hydrazine Derivative On Cervical Cancer Cells - Shaik Othuman, Faiqah Husna (2016)
Kanser pangkal rahim masih kekal sebagai kanser yang kedua tertinggi di kalangan wanita dan punca ketiga utama kematian walaupun pelbagai rawatan sedia ada. Kurang keberkesanan rawatan tersebut telah menyebabkan para saintis mencari rawatan alternatif bagi penyakit ini. Strategi agen anti-proliferatif baru untuk kanser pangkal rahim adalah salah satu inovasi yang penting dalam melawan penyakit yang sengsara ini. Walaupun derivatif hydrazone sintetik telah digunakan secara meluas dalam penyelidikan kanser tetapi mekanisme anti-kanser yang sebenarnya yang ditunjukkan oleh bahan kimia ini masih belum diketahui. Kajian ini cuba menjelaskan kesan-kesan anti-proliferatif1 - [( Bromomethyl ) ( phenyl ) methyl ] -2- (2,4- dinitrophenyl ) hidrazin (C14H11BrN4O4) derivatif (kompaun Hydrazone) pada sel-sel kanser pangkal rahim melalui penentuan kepekatan perencatan (IC50), assay anti- proliferatif, assay apoptosis, assay kitaran sel, analisis Western Blot, assay invasi dan analisis cytotoxicity .Hasil kajian menunjukkan dos IC50 bagi kompaun Hydrazone adalah 0.03mg/ml pada sel-sel kanser pangkal rahim dan berjaya menghalang proliferasi sel-sel kanser berbanding dengan sel-sel kanser yang tidak dirawat. Di samping itu, aliran sitometri analisis mengesahkan hydrazone derivatif menyebabkan pembantutan sintesis deoxyribonucleic acid (DNA) pada fasa S dan G2 / M tanpa induksi apoptosis. Analisa ‘ western blot’ menunjukkan peningkatan ekspresi protein p27kip1 dan PCNA serta merencatkan ekspresi protein Cyclin E2 dan cdc25. Kesan anti-metastasis dikaji melalui analisis invasi dan ia menunjukkan kompaun hydrazone telah menghalang 50.94 % invasi sel HeLa. Kesimpulannya kompaun hydrazone memiliki kesan anti-proliferatif pada sel HeLa.