Energy Security In Jordan’s Foreign Policy, 2003 - 2014 - Mustafa Ayasreh, Emad Abdallah (2016)
Jordan mengimport lebih 97 peratus daripada keperluan tenaga negara dalam konteks ekonomi, politik dan kekangan sosial, terutamanya selepas kebanjiran pelarian dari negara-negara jiran dan gangguan bekalan gas asli dari Mesir yang disebabkan ketidakstabilan di Timur Tengah. Justeru, tesis ini mengkaji pendekatan politik yang diambil untuk menjamin keselamatan tenaga sepanjang tempoh 2003 - 2004. Objektif utama kajian ini adalah mengenal pasti kekuatan hubungan di antara dasar luar negera Jordan dan keselamatan tenaga, untuk menerangkan kesan kebergantungan terhadap sumber tenaga luar negara dan pengaruh pembekal tenaga terhadap dasar luar negara Jordan, di samping mengenal pasti peranan dasar luar negera Jordan dalam menangani isu keselamatan tenaga. Analog Institutionalisme Neoliberal daripada kesalingbergantungan dan kerjasama memberikan suatu perspektif teori tentang cara memahami permasalahan ini. Oleh itu, suatu reka bentuk kajian kualitatif digunakan dan asas empirik daripada kajian terdiri daripada sebelas sesi temu bual separa berstruktur dengan golongan elit dan dua kumpulan perbincangan berfokus. Peserta kajian terdiri daripada latar belakang akademik, politik, dan sosial. Kesemua data disokong dengan data rasmi yang diperoleh daripada pihak kerajaan. Data dianalisis dengan program perisian kualitatif Nvivo10.