Expression Of Monoclonal Antibody IBMR3 Antigen In Breast Cancer Tissue - Othman, Ekhlas Qaid Gazem (2016)
Pengesanan beberapa jenis kanser boleh dilakukan dengan menggunakan antibodi monoklon (AbM). Kajian menunjukkan bahawa jenis-jenis kanser yang berbeza mempunyai protein tak normal yang tertentu yang boleh dikenal pasti oleh AbM. IBMR3 AbM dibangunkan daripada peptida sintetik yang berhubung dengan jujukan asid amino terpilih daripada reseptor interleukin-4 manusia. Kajian ini adalah untuk mengesan ekspresi IBMR3 antigen dalam karsinoma termasuk Manusia carcinoma berhubung dgn pangkal tekak epitelium (HEp-2), adenokarsinoma kolon Manusia (HT-29) dan tisu kanser payudara. Ungkapan IBMR3 antigen dikesan pada HEp-2 dan HT-29 menggunakan ujian berbentuk tidak langsung pewarnaan, aliran sitometri pewarnaan. Hasil kajian menunjukkan persatuan kemungkinan IBMR3 antigen ungkapan dalam karsinoma (kanser sel-sel epitelium) dengan pewarnaan cytoplasmic positif. HEp-2 dan HT-29 telah dipisahkan melalui 1-D immunoblot dan keputusan menunjukkan dua band dengan berat molekul (MWS) 45 dan 25 kDa dalam HT-29 dan satu band dengan MWS 25 kDa dalam HEp-2. IBMR3 antigen ungkapan itu dikesan pada 48 sampel kanser payudara Malaysia dan microarray (TMA) slaid tisu kanser payudara 430 dan 132 tisu payudara yang normal bersebelahan dengan kanser payudara melalui IHC.