Tingkah Laku Devian Pelajar Etnik India Di Sekolah Menengah Dalam Daerah Kinta, Perak - Sandra Segaran, Dhanabalan (2016)
Statistik menunjukkan peningkatan kes pelajar etnik India dalam aktiviti devian secara drastik di negeri Perak dari tahun 2010 hingga 2012. Pelajar etnik India yang bermasalah disiplin adalah sebanyak 21.3% berbanding dengan 14.2% populasi keseluruhan etnik India bersamaan dengan nisbah satu (1) pelajar bermasalah disiplin bagi setiap sembilan (9) orang pelajar etnik India. Bagi tujuan kajian ini, penyelidik menggunakan teori ikatan sosial sebagai panduan untuk mengenal pasti faktor sosial yang menjadi penyumbang kepada penglibatan remaja etnik India dalam aktiviti devian. Objektif kajian ini adalah untuk memahami faktor-faktor sosial yang boleh mempengaruhi seseorang pelajar etnik India untuk bertingkah laku devian. Antara faktor yang diteliti adalah faktor teladan ibu bapa/ penjaga, faktor hubungan responden dengan ibu bapa, rakan dan guru, faktor komitmen terhadap sekolah, faktor penglibatan terhadap aktiviti sosial/ kemasyarakatan dan faktor kepercayaan terhadap agama/ nilai moral. Untuk tujuan kajian ini, penyelidik menggunakan teknik pensampelan tujuan (purposive sampling) dengan menggunakan kaedah pengumpulan sampel melalui borang soal selidik kepada pelajar dan sesi temu bual terhadap ibu bapa/ penjaga dan guru disiplin. Selain itu, penyelidik menggunakan kaedah kajian keratan lintang secara kuantitatif.