Framework For Developing A Professional Development Programme For Higher Education Institutions In Indonesia - Tanamal, Debby (2016)
Pembangunan profesional (PP), pembangunan fakulti, pembangunan staf, pembelajaran profesional dan pembelajaran berterusan merupakan konsep-konsep yang merujuk maksud yang sama iaitu ilmu dan kemahiran yang diperolehi untuk pembangunan personal dan kemajuan karier. Kekangan dalam profesion akademik di Indonesia yang merangkumi tanggungjawab pengajaran yang tinggi, kekangan masa, kepadatan penduduk dan kekurangan latihan pendidikan telah mendesak insitusi pengajian tinggi untuk menyediakan PP yang lestari dan berkesan melalui penggunaan teknologi yang sesuai. Demi cabaran ke arah akreditasi antarabangsa, National Legislation on Teachers and Faculty as Professionals seperti yang termaktud di dalam Akta Indonesia Nombor 20, 2003, Akta Nombor 4, 2005 dan Peraturan Kerajaan Nombor 19, 2005 menyediakan anjakan paradigma dengan mengadakan program PP yang bermanfaat dan berkualiti untuk fakulti di Indonesia. Matlamat utama kajian ini ialah untuk mengusulkan satu kerangka dalam membangunkan program PP dalam konteks institusi pengajian tinggi di Indonesia. Matlamat ini boleh dicapai dengan mengkaji amalan PP sedia ada di institusi pengajian tinggi Indonesia, menyiasat model pendekatan PT sedia ada dan mengenalpasti peluang untuk memperkasakan inisiatif PP.