The Durability Properties And Mechanical Strength Performance Of Coal Ash Hybrid Geopolymeric Composite - Chung , Kok Yaw (2016)
Pengunaan Portland simen dalam penghasilan konkrit semakin meningkat dalam industri pembinaan. Pada masa yang sama, prestasi simen juga menghadapi pelbagai cabaran seperti memerlukan kekuatan yang tinggi, ketahanan yang baik dan sebagainya. Oleh itu, bahan binaan geopolimer telah digunakan untuk mengatasi caraban-cabaran teknikal ini. Kajian eksperimen ini dijalankan untuk mengaji sifat-sifat fizikal dan kimia seperti prestasi ketahanlasakan dan kekuatan mekanikal mortar yang mengandungi Bahan binaan seperti sanga daripada penghasilan besi iaitu GGBS dan sisa habuk daripada pembakaran arang batu iaitu PFA bersamaan aktivasi beralkali daripada simen Portland yang mengandungi batu kapur yang tinggi. Dengan proses aktivasi penggilingan selama 2 jam di antara PFA dan GGBS dalam pengisar bola besi selama dua jam, keputusan kajian ini menunjukan sebanyak 50-60% kandungan simen Portland batu kapur dicampurkan dalam penghasilan mortar, prestasi mortar dari segi mekanikal and ketahanan dapat dipertingkatkan sekiranya berbanding dengan sampel mortar kawalan iaitu mortar yang mengandungi 100% simen Portland dan mortar yang mengandungi 100% bahan hibridan sanga dan abu arang batu. Penyelidikan ini menunjukkan bahawa mortar yang mengandungi 60% simen Portland batu kapur, 32% GGBS dan 8% PFA dapat menunjukkan kekuatan sebanyak 19% pada 7 hari and 34% pada 90 hari lebih tinggi dalam kekuatan mekanik sekiranya berbanding dengan sampel mortar kawalan 100% simen Portland batu kapur.