Identification Of Antigenic Proteins Of Salmonella Enterica Subspecies Enterica Serovar Typhi In Sera Of Patients With Acute Typhoid Fever - Chin, Kai Ling (2016)
Demam kepialu disebabkan oleh sejenis bakteria Gram-negatif, Salmonella enterica subspecies enterica serovar Typhi (S. Typhi). Penyakit ini berleluasa di seluruh dunia terutamanya di negara-negara yang mundur atau sedang membangun. Oleh sebab kekurangan biopenanda yang sensitif dan spesifik di pasaran, diagnosis demam kepialu masih kekal sebagai satu masalah kepada pengamal kesihatan. Ini mungkin kerana biopenanda tersebut dikenalpasti dalam keadaan in vitro menggunakan kultur mikrobiologi. Infeksi adalah satu proses dinamik dan penghasilan antigen bergantung kepada cabaran persekitaran yang dihadapi oleh bakteria. Dalam kajian ini, serum pesakit demam kepialu digunakan sebagai sumber antigen in vivo kerana ia mengandungi produk fisiologi daripada perumah dan bakteria yang dihasilkan ketika infeksi. Namun demikian, kewujudan protein manusia dalam kuantiti yang banyak (HAPs) di dalam serum pesakit akan menghalang pengesanan protein antigenik yang wujud dalam kuantiti yang sedikit (LAPs) dan berat molekul rendah, yang mungkin mengandungi biopenanda yang berkaitan dengan penyakit tertentu. Serum daripada pesakit demam kepialu (PTFS) dan serum daripada manusia normal (PNHS) diproses menggunakan 2 kaedah, iaitu 1) afiniti kromatografi untuk memisahkan albumin dan immunoglobulin G (IgG) daripada serum, dan 2) ultraturasan membran untuk memisahkan protein berat molekul lebih daripada 100 kDa daripada serum.