Bioavailability Studies Of Andrographolide In Rats - Chia, Lee Huang (2016)
Satu kaedah analisis kromatografi cecair prestasi tinggi yang mudah, sensitif and khusus telah dibangunkan dan disahkan untuk pengesanan dan kuantifikasi andrographolide di dalam plasma. Kaedah ini adalah linear dari 31.3ng/mL hingga 2000ng/mL. Nilai koefisi variasi untuk dalam hari dengan antara hari pengesahan adalah kurang daripada 12%. Nilai kejituan untuk dalam hari dengan masing-masing antara hari adalah di antara 90.3% - 103.3% dan 93.5% - 103.9%. Pemulihan mutlak untuk andrographolide adalah lebih daripada 67%. Andrographolide stabil dalam larutan sehingga 6 bulan. Walau bagaimanapun, ia hanya stabil dalam plasma sehingga 2 jam, mungkin kerana terikat kepada protein. Andrographolide tulen adalah kurang larut dalam air. Apabila dicampur dengan polimer polyvinylpyrrolidone (PVP) K25, kelarutan andrographolide dalam air meningkat. Penyelidikan in vitro menunjukkan bahawa kebolehlarutan andrographolide meningkat apabila jumlah PVP K25 ditambah. Kompleks andrographolide-PVP K25 adalah stabil pada pH1.2, 4.5 dan 7.0 sehingga 8 jam, dengan lebih daripada 90% kekal dalam larutan. Penyelidikan in vivo dalam tikus menunjukkan bahawa andrographolide tulen tidak dapat dikesan dalam plasma walaupun diberi dos setinggi 50mg/kg.