Phytochemical Studies Of Lippia Nodiflora (L.) Michx And Its Anti-Hyperuricemic Activity - Cheng, Lee Chuen (2016)
Lippia nodiflora telah digunakan secara tradisional dalam Ayurveda, Unani, Sindh, dan Perubatan Tradisional Cina untuk rawatan sakit lutut sendi, lithiasis, diuresis, penyakit urinari dan bengkak. Dalam kajian ini, ekstrak metanol L. nodiflora menunjukkan aktiviti perencatan xantina oksidase (XOD) secara in vitro baik. Pemeringkatan berpandukan bioaktiviti ekstrak metanol menghasilkan empat pecahan (F1-F4) dengan F3 dikenal pasti sebagai pecahan yang paling poten. Penulenan F3 selanjutnya menghasilkan lima sebatian bioaktif, termasuk dua feniletanoid glikosida arenariosida (1) dan verbaskosida (2), dan tiga flavonoid 6-hidroksiluteolin (3), 6-hidroksiluteolin-7-O-glikosida (4), dan nodifloretin (5), di mana 1 dan 4 diasingkan untuk kali pertama daripada L. nodiflora. Ekstrak metanol, pecahan-pecahan, dan juzuk kimia tersebut kemudiannya diuji untuk activiti antihiperurisemik berpotensi secara in vivo dengan menggunakan model tikus hiperurisemik diaruh oleh kalium oxonate dan hipoksantina. Rawatan oral ekstrak metanol menurunkan paras asid urik serum tikus hiperurisemik dengan berkesan dan bersandarkan dos.