Characterization Of Cal 27 Oral Squamous Carcinoma Cell Line As A Model For Cancer Stem Cell Study - Chai, Yuan Lin (2016)
Peratusan sel stem kanser (CSC) agak rendah di kalangan populasi sel barah. Oleh itu, langkah-langkah pengasingan dan pengayaan CSC telah menjadi rutin bagi kerja-kerja penyelidikan yang melibatkan CSC. CAL 27 (ATCC® CRL-2095 TM) yang berasal daripada tisu lidah manusia, merupakan salah satu titisan sel epitelium skuamus karsinoma yang sering digunakan. Tujuan kajian ini dijalankan adalah untuk mewujudkan satu model titisan sel yang bersesuaian untuk mengkaji perkembangan CSC secara cekap, dengan mengurangkan masa bagi proses pengasingan dan juga langkah pengayaan sel. Kajian dijalankan untuk menentukan transformasi morfologi dan juga fisiologi sel titis CAL 27, terutamanya berkenaan dengan pengekspresian penanda sel stem mesenkima, tempoh masa penggandaan sel, rintangan terhadap rawatan, kebolehbalikan fenotaip, ciri invasif dan keupayaan metastatik. Selain itu, penglibatan lekatan sel dan peralihan epitelium-mesenkima (EMT), bersama dengan isyarat laluan Wnt juga diselidik. Hasilnya, pemanjangan sel CAL 27-O (sel CAL 27 dari generasi ke-6 dan seterusnya) dari sel CAL 27-Y (sel CAL 27 sebelum generasi ke-6) dikaitkan dengan peningkatan keupayaan invasif dan metastatik, rintangan rawatan yang lebih tinggi, pembalikan fenotaip yang mencirikan sel-sel epitelium, selain peningkatan kadar pembaharuan sel.