Kajian Diaspora Kebudayaan Dan Identiti Masyarakat Aceh Di Yan Kedah - Bustami, Bustami (2016)
Tesis ini merupakan satu kajian mengenai diaspora komuniti Aceh di Kampung Acheh, Yan, Kedah. Komuniti diaspora ini bermula sejak penghijrahan orang Aceh apabila Negeri Aceh diserang oleh Belanda. Kajian ini berasaskan kaedah etnografi yang telah dijalankan selama 6 (enam) bulan di Kampung Acheh, Yan Kedah. Teknik utama yang dipakai dalam pengumpulan data ialah pemerhatian ikut serta dan temubual mendalam dengan informan utama. Penentuan informan dilakukan dengan menggunakan teknik purposive sampling, yang bermakna memilih ahli populasi tertentu sahaja untuk dijadikan sampel. Informan terdiri daripada tokoh-tokoh dan ahli masyarakat Aceh yang berasal dari Yan, serta ahli masyarakat bukan Aceh yang bermastautin di Yan. Penyelidikan ini telah berjaya memperolehi beberapa hasil sebagai berikut. Pertama, rasa cinta kepada Negeri Aceh, Indonesia dan rasa bangga menjadi etnik Aceh masih lagi kukuh tertanam dalam jiwa komuniti Aceh di Kampung Acheh Kedah sehingga kini.